Tryvann - tårnet på Oslos tak

Værmelding for Oslo- Tryvann

    Webkamera!
Klikk for forstørrede bilder!
   

Tryvannstårnet er et landemerke like velkjent som Holmenkollen og Oslo Rådhus.

 

trywebkam.jpg

 

Tryvannstoppen reiser seg 530 meter over havet. Tryvannstårnet strekker seg ytterligere 118 meter i været. Beliggenheten gjør tårnet til et praktfullt utsiktspunkt. En heis tar publikum opp til utsiktsplattformen midt i tårnet.

   

Livekamera

   
         

------------------------------------

 

EKSEMPELBILDER;

 

-----------------------------------

Ledig parkering?      

Panorama utover fjorden

parkering.jpg   I klarvær kan en med det blotte øyet se Gaustadtoppen 120 kilometer unna, nesten midtveis mellom Oslo og Bergen.
Noe av dette ønsker vi å gjenskape for dere ved hjelp av et webkamera plassert på taket av utsiktplattformen. Bare klikk på bildene for å se dem i full størrelse!
  nesodden.jpg
         
Vestover (solnedgang)       Oslo sentrum
vest.jpg  

Tryvannstårnet er et viktig punkt for Norges telekommunikasjoner. Like ovenfor utsiktsplattformen henger små og store skålformede radiolinjeantenner. Over disse rager en kraftig stålmast med antenner for FM-senderene. På toppen står gittermasten med antenner for TV-senderen (NRK1). Aller øverst advarer et rødblinkende fyr flytrafikken mot å komme for nær.

  oslo.jpg
         

Pionerene på Tryvann

Allerede i 1920 spraket de første radiosignalene fra Kristiania Radio på Tryvannshøyden ut i eteren. I 1923 ble det også gjort prøver med kringkasting.

Den første tiden ble sendingene ekspedert fra de massive tømmerhusene som fortsatt i dag ligger noen hundre meter nedenfor tårnet, nå kjent som Tryvann radio eller Tryvasshøgda (TVH). Her hadde også Telegrafverket fraktet opp og reist tre 100 meter høye stålmaster med antenner.

Kort etter de første radiosendingene, startet de første prøver med trådløse telefonsendinger. I 1936 åpnet en moderne telegrafisender med direkte radioforbindelse til New York, Tokyo, Roma, m.fl. Rundt 1950 var stasjonen utstyrt med lang- og kortbølge telegrafisendere og maritim kommunikasjon.

En ny epoke ble innledet med de første TV- og FM-sendingene i 1954. Dette krevde også radiolinjer for å forsyne inn- og utland med program. Televerket hadde også behov for fjernsamband. Det ble derfor besluttet å bygge et nytt tårn på toppen av åsen. Tårnet sto ferdig og ble tatt i bruk 11. september 1962.

Moderne datastyrt elektronikk har forlengst flyttet inn i de laftede tømmerhusene. Radiostasjonen (TVH) har fått nye oppgaver og nytt utstyr for manuell og automatisk mobiltelefon. Den huset også utstyr til forskjellige oppgaver for NRK og andre brukere. Senere har stasjonen fått installert sendere for TV2 (1992), Lokal-TV (TV Oslo), NRK2, m.m., samt reist en ny mast for antenner og radiolinjer.

Tryvannstårnet får også stadig nye funksjoner etter hvert som ny teknologi trer frem. Digital radio, DAB, er en av mange.

 

21.09.2006